KajsNatur – Sommerfugle, Butterflies

Andalusien, Spanien 2017 – Sommerfugle

Sommerfugleekskursion til Andalusien fra den 13. april til 22. april 2017

Kort beskrivelse af turen: Med udgangspunkt i Malaga tog vi øst på langs kysten. Målet var at finde Colotis evagore som lever på Kapers (Capparis spinosa). Denne plante findes på de stejle klipper langs kysten og førte os til flere af de flotte Colotis evagore som i Europa kun lever her på sydkysten. Det samme gælder for den lille fine Tarucus theophrastus. Her var tricket den samme, at finde dens foderpante (Ziziphus lotus) som den er stærkt tilknyttet. Den første Ziziphus lotus som vi spottede fra bilen gav potte med en lille koloni af Tarucus theophrastus.

Herefter tog vi nord på til Baza hvor den ret sjældne Euchloe bazae hiltopper på de runde bakker nord for byen. Vi så nogle få eksemplarer hiltoppe sammen med Euchloe crameri og Iphiclides podalirius. Vi så ikke Euchloe bazae sidde en eneste gang. Derfor fik jeg kun et flyveskud af arten. Euchloe tagis flyver også i området.

Nordøst for Granada langs GR-3201 så vi en del Melitaea deione, som den eneste lokalitet for arten!

Videre vest på (vest for Alhama de Granada) på vejen A-341 så vi rigtig mange Zerynthia rumina. Det var en af de sommerfugle vi så på flest forskellige lokaliteter.

Vest for Ronda ligger Sierra de Grazalema Natural Park som vi havde store forventninger til. Lidt nord for byen Grazalema ad vejen CA-531 havde vi fået oplyst en god lokalitet med rigtig mange fine arter. Oplysningerne var 15-20 år gamle og lokaliteten var nu tilplantet med grantræer og vejkanterne var sprøjtet og resten var nedgnavet af får og geder.
Hvor sørgeligt, og det er desværre generelt kendetegnende for det meste af det sydlige Andalusien som vi gennemkørte. Derudover er Andalusien også Spaniens madkammer med masser af landbrug, herunder ørkner af ”drivhuse” hvor der dyrkes grønsager, samt oliven-, avokado-, og mandelmarker og de er ikke økologisk.
Langs vejen CA-531 havde et par Euphydryas aurinia dog overlevet.

Vi besøgte også kløften Manilva gorge der ligger nord for byen Manilva. Her så vi turens eneste Callophrys avis.

Nord for Canillas de Albaida langs floden var der en lille koloni af den lille blåfugl Cupido lorquinii. Man kan gå flere kilometer op at denne ret smukke sti langs floden og der fløj en del sommerfuglearter som fx Glaucopsyche melanops.

Nordvest for byen Otivar ad vejen A-4050 fløj Glaucopsyche melanops i pæn antal og i ca. 900 meters højde var der rigtigt frodigt og med en økologisk olivenlund med naturlig flora imellem oliventræerne.

Det blev til godt 60 forskellige dagsommerfuglearter, men mange af dem kun i enkelte eksemplarer.

Artsliste følger

Her er et udvalg af mine sommerfuglebilleder fra Andalusien, Spanien:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.