KajsNatur – Sommerfugle, Butterflies

Østlig Takvinge

Østlig Takvinge, Nymphalis xantomelas, Yellow-legged tortoiseshell

Kendetegn: Østlig Takvinge minder en del om – Nældens Takvinge (Aglais urticae) – men kendes på sin størrelse og de fire sorte pletter bagtil på forvingerne.
I forhold til Kirsebærtakvingen (Nymphalis polychloros) som den ligner endnu mere – har den gullige ben. Dens brede sorte sømbånd er ikke skarpt afgrænset indadtil og virker mere udflydende end Kirsebærtakvingen (Nymphalis polychloros).

Vingefang: 52 – 68 mm

Lignende arter:
Kirsebærtakvingen (Nymphalis polychloros)

Udbredelse: Østeuropa, inkl. de Baltiske lande. De sidste år har den bredt sig til Finland og Sydsverige.
I Danmark er den kun observeret få gange frem  til 2012. I 2013 og 2014 er den blevet observeret jævnligt i Pinseskoven på Amager og der er håb om at den nu er ny fast dansk dagsommerfugl.
I 2014 har der været en invasion og den er set en del steder i Danmark, dog primært i det østlige Danmark, samt Nordsjælland.

Østlig takvinge.jpgØstlig takvinge2.jpgØstlig takvinge19.jpgØstlig takvinge17.jpgØstlig takvinge7.jpgØstlig takvinge11.jpgØstlig takvinge13.jpgØstlig takvinge15.jpgØstlig takvinge i min sommerfuglehave.jpgØstlig takvinge - Store Dyrehaven.jpgØstlig takvinge meget slidt - Sonnerup skov.jpgØstlig takvinge - Arrenakke.jpg