KajsNatur – Sommerfugle, Butterflies

Mosehøsommerfugl

Mosehøsommerfugl, Colias palaeno, Moorland Clouded Yellow

Kendetegn: Mosehøsommerfugl, Colias palaeno er et rigtig højmosedyr her i Norden og har mosebølle som fortrukken foderplante.
Som andre høsommerfugle har den en hurtig flugt. Mosehøsommerfuglen har en bred mørk vingesøm der er ensfarvet sortbrun både hos hannen og hunnen. Hannen er gul og hunnen er hvid med et svagt gulgrønt skær. De røde frynser ved vingekanten er særlige smukke hos Mosehøsommerfuglen. Forvingeundersidens midtplet er hvid med sort kant.

Vingefang: 48 – 64 mm

Lignende arter:
Orange høsommerfugl, Colias crocea
Gul høsommerfugl, Colias hyale

Værtsplante: Mosebølle (Vaccinium uliginosum

Udbredelse: Mosehøsommerfugl, Colias palaeno er udbredt og almindelig i Norden. Herudover findes den i Østeuropa og i Alperne.
I Danmark er Mosehøsommerfuglen en sjælden trækgæst fra nordøst. De fleste fund er gjort i Nordsjælland, samt det østlige og nordlige Jylland. I 1992 var der en mindre invasion i Danmark.

I 2018 blev der observeret nogle få eksemplarer i Råbjerg Mose i Nordjylland, hvor jeg selv havde fornøjelsen af, at redde en hun fra solduggens fangearme. (Se billederne nedenfor) Den lagde efterfølgende æg på Mosebølle, men desværre uden at der blev observeret efterkommere i 2019.